top of page
IMG_6767_edited_edited.jpg
IMG_6791_edited.jpg

Psikolojik Danışmanlık
- Aile Terapisi -

Ailenin, toplumun temel yapısı olduğunu kabul etmek, Murray Bowen tarafından daha 1950'lerde  ifade edilmiştir. Gelecek nesiller yetiştirebilmek adına yapı taşı olan aile kavramı iki denge üzerine kuruludur: Bireysellik ve beraberlik. Bireysellik kişiye hareket alanı sağlarken beraberlik, duygularını beslemekte ve yakınlık hissini iyileştirmektedir. Bir ucu tercih etmek, diğer yöne sırt dönmek, aile yapısında dengesizliğe dolayısıyla problemlere ve anlaşmazlıklara götürebilir. Aileye yönelik psikolojik danışmanlık hizmeti bu farklılaşma düzeylerini görebilmek ve ailenin sistemine bir ışık tutabilmektir. Aile içindeki dinamiklerin ne tür bir etkileşime katkı sağladığını anlayabilmek, danışanlara yeni bir ufuk açabilir.

Ben ya da Biz? Biz içinde Ben!

Terapist, aileyi, bireysel parçalardan ziyade bir bütün olarak görür. Bireyin davranışlarını da bu bütün içerisinde anlamaya çalışmaktadır. Ailenin kendisi ele alınır. Unutulmamalıdır ki aile dengeyi arayan bir varlıktır ancak bazen içsel ve dışsal isteklere uyum sağlayabilmek adına yapısını değiştirmek zorunda kalabilir. Özetle davranış tek başına ortaya çıkmaz bilhassa aile bütünlüğü çatısına dahil edilir.

Süreç

Oturum içerisinde konuşulan somut konular bize bir içerik sunar.  Terapist bu aktarılan içerikleri aile içerisinde nasıl tasvir edildiğini görebilirse, içeriğin oluşturduğu temel etkileşimi anlayabilir. Problem çözme düsturuyla, şikayetlerin temelinde bulunan, işlevsiz parçaları görebilmek, iki kanatlı uçabilmek gibidir.

Aile üyeleri problemleri nasıl çözer ve Z kişinin aile sistemindeki davranışının işlevi nedir? soruları arasındaki bağlantıya şahit olabilmek terapi süreci için heyecan vericidir.

Aile Terapisine kimler katılabilir?

Herkes! Anne veya baba, kardeş, ağabey ve abla, kuzen veya amca, teyze veya kayınpeder. Hayatınızda size atıfta bulunulan hangi rolü taşırsanız taşıyın, terapiye gelecek olan sadece siz olacaksınız. 

Her şeyin bir sebebi yok!

Domino taşları, düz bir çizgide, sırayla düşerler. A olayı B olayına sebep olur.  Peki ailede yaşanan problem/ler neden-sonuç ilişkisiyle açıklanabilir mi? Terapist sebeplerden birini seçecek olursa diğeri arka planda kalabilir. Bu geride kalan sebep diğer bir aile üyesinin gündemini oluşturuyor olabilir. Temel nokta, kişiyi değerlendirmek değil kişinin davranışını bütün içerisinde ele almaktır. Buradan yola çıkarak ailenin kendisini devam ettiren ve tekrar eden etkileşim döngüsünü görebiliriz. Bu kapsamlı bakış açısı terapide kullanacağımız yol haritasıdır.

Terapist sana ne verebilir?

Şimdiye kadar bir çok aile terapisi yaklaşımlarında terapist uzman rolünde görülmekteydi. Uzman kişi ailede fonksiyonel olmayan parçaları görür ve değiştirmeye yönelik teknikler sunar. Daha sonraki değişimlerde  aile terapisi uzmanın bakış açısını da başka bir yapı olarak ele alır, aile ve terapist yeni bir hikaye konusu oluşturmaya çalışır. Gelinen son noktada ise, terapist uzman rolünden kurtulur ve sadece problemler ve kısıtlamalar üzerinde durmaz. İşbirliği yapan kişi konumunda, ailenin güçlü yönlerini oluşturmaya çabalar. 

Hangi Yaşam Dönemlerine hizmet sunuyoruz?

Yaşam süreci içerisinde farklı dönemlerden geçeriz. Bizim ele aldığımız yaşam dönemleri; 

(3-7 yaş) ilk çocukluk dönemleri için Oyun Terapisi

(11-18 yaş) Ergenlik Dönemi için Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

(18 yaş ve üzeri) Yetişkinlik Dönemi için Aile Terapisi (Bireysel, Çift veya Aile olarak oturuma katılabilirsiniz)

Aile Danışmanlığı - Çok Dilli Eğitim - Psikoterapi - Hukuk Danışmanlığı

bottom of page